Vesti

Nagrade za gradove i opštine za primenu principa dobre uprave

Komisija za izbor najbolje prakse u oblasti primene principa dobre uprave na lokalnom nivou donela je Odluku o dobitnicima nagrada, namenjenih gradovima, opštinama i gradskim opštinama koji su u 2018. godini najviše doprineli razvoju i primeni principa dobre uprave na svojoj teritoriji.

Slede dobitnici ovogodišnjeg takmičenja:

U oblasti „Efikasnosti i delotvornosti“, prvu nagradu osvojio je grad Novi Pazar, dok su posebna priznanja u toj oblasti pripala opštini Inđija i gradu Užicu.

U oblasti „Transparentnosti i učešća javnosti u radu lokalne samouprave“, prvu nagradu osvojila je opština Ruma, dok su posebna priznanja u toj oblasti pripala gradu Pirotu i opštinama Veliko Gradište i Nova Varoš.

U oblasti „Odgovornosti i vladavine prava, prvu nagradu osvojila je opština Vlasotince.

U oblasti „Ravnopravnosti odsustva diskriminacije“, prvu nagradu osvojila je gradska opština Vračar, dok su posebna priznanja u toj oblasti pripala gradu Pančevu i opštinama Bečej i Raška.

Odluka Komisije, osim na sajtu SKGO objavljena je i na veb-stranicama MDULS (www.mduls.gov.rs) i Programa Swiss PRO (www.swisspro.org.rs).

Svečani skup povodom proglašenja i uručivanja nagrada i priznanja gradovima i opštinama čije prijave su izabrane za primere najbolje prakse biće održan u Beogradu 21. februara 2019. godine.

Nagrade dodeljuju MDULS i SKGO u okviru Projekta „Unapređenje dobrog upravljanja na lokalnom nivou“. Ovaj projekat deo je šireg programa „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO“, koji realizuje Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).


Tekst Odluke