Vesti

Otpočeo proces izrade nove Strategije reforme javne uprave

U organizaciji Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave 23. oktobra održan je skup povodom otpočinjanja rada na pripremi Strategije reforme javne uprave za period 2021- 2030. Ovaj dokument naslediće trenutno aktuelnu Strategiju reforme javne uprave za period 2015-2020 i trasiraće put kojim će se javna uprava u Republici Srbiji razvijati u narednoj deceniji.

Na inicijalnom sastanku prisustvovalo je više od 100 predstavnika državnih institucija, međunarodne zajednice, civilnog sektora i stručnjaci u oblasti javne uprave, a prisutnima su se obratili Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave, Ingve Engstrom iz Delegacije EU u Srbiji, Branko Budimir, pomoćnik ministra za evropske integracije i Verica Ignjatović, pomoćnica ministra finansija.

Predsedništvo SKGO je potvrdilo spremnost SKGO da se uključi u ovaj proces i da zastupa reformske prioritete lokalne samouprave, kako kada je reč o sistemskim reformama, tako i u različitim oblastima od značaja za LS, u kontekstu sveopšte reforme javne uprave – izrada javnih politika; upravljanje ljudskim resursima; odgovornost i transparentnost; pristupačnost i kvalitet javnih usluga; upravljanje javnim finansijama i javnim nabavkama.