Vesti

Crtice sa terena: „ZDRAVLJE- ŠTA IMA NOVO“ - Sombor i Zapadnobački okrug

"Ova godina je pri kraju, planiramo sledeću“ – to je moto Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) ovih dana. Naravno, najbolje se dogovaraju aktivnosti na licu mesta, u gradovima i opštinama. Kada je oblast zdravlja u pitanju, 23. decembra bili smo u Somboru, koji je u znaku predstojećih praznika.

Posetu smo započeli kratkim, ali sadržajnim sastankom sa gradonačelnicom Dušankom Golubović. Sombor je u mnogo čemu pionir u oblasti javnog zdravlja, ima funkcionalan Savet za zdravlje, izuzetno razvijena partnerstva u lokalnoj zajednici, među prvima je doneo plan javnog zdravlja, a ovih dana je na sednici Gradskog veća usvojeno i ni manje ni više nego 13 programa javnog zdravlja, sa opredeljenim budžetima. Čestitamo!

To su bili razlozi zbog kojih je Svetska zdravstvena organizacija (SZO), a na preporuku SKGO, odabrala grad Sombor za kreiranje i implementaciju projekta kojim bi se povećala dostupnost zdravstvene zaštite.  Projekat je razvijen u saradnji eksperata SZO, Saveta za zdravlje, Doma zdravlja, Zavoda za javno zdravlje Sombor i Opšte bolnice. Odabrali su da to bude savetovalište za dijabetes pri Domu zdravlja. To nam je ujedno bila i sledeća stanica.

Naš vodič i organizator je koordinatorka Saveta za zdravlje Sombora i savetnica za zaštitu prava pacijenata Marija Jerković iz Gradske uprave. Na sastanku sa direktorkom Doma zdravlja dr Uri Emeši i njenim saradnicima, saznali smo da je savetovalište nastalo po ugledu na slovenački model.  U njemu radi jedna viša medicinska sestra, koja u saradnji sa lekarima i specijalistima endokrinolozima radi sa pacijentima, posvećuje im mnogo više vremena nego što inače mogu da ga dobiju u redovnom pregledu i radi preventivne preglede stopala. „Zvuči smešno, ali...“, ovo je jednostavan i jeftin način prevencije komplikacija od dijabetesa, kao što je amputacija donjih ekstremiteta.  Uz to, nije obavljeno dodatno zapošljavanje, već samo bolja organizacija postojećeg kadra.

Sastanak se nastavio u Opštoj bolnici u Somboru sa direktorima domova zdravlja Sombora, Odžaka, Kule i Apatina i direktorom Opšte bolnice dr Draganom Rastovićem i njegovim saradnicima. Sastanak je inicirala Savetnica za zaštitu pacijenata, na temu zakazivanja pregleda u bolnici i funkcionisanja Informacionog sistema za zakazivanje (ISIZ). Mnogobrojne pritužbe ne samo stanovnika Sombora, već i pacijenata iz okolnih opština ukazuju na probleme u zakazivanju, ali ne kod svih specijalnosti i ne u svim odeljenjima bolnice. U izuzetno korisnoj razmeni informacija i otvorenoj atmosferi, direktor je doneo odluku da neka odeljenja nastave sa praksom ambulantnih pregleda. Naime, zaključeno je da ambulante u bolnici rade trijažu pacijenata sa primarnog nivoa, te  sprečavaju liste čekanja i povećavaju dostupnost zdravstvene zaštite. Otvoreni su i problemi vezani za funkcionisanje ISIZ-a, a napravljen je i dogovor oko načina obaveznog vakcinisanja zaposlenih u zdravstvenim ustanovama. S obzirom da je ovo bio prvi put da su se sastali, opšti utisak prisutnih je da treba nastaviti sa ovom praksom.

Konačno, u Zavodu za javno zdravlje sačekali su nas predstavnici svih saveta za zdravlje iz Zapadnobačkog okruga. Direktorka Zavoda dr Dragoslava Čubrilo je inicirala ovaj sastanak kako bismo zajedno dogovorili aktivnosti vezane za podršku opštinama Kula, Odžaci i Apatin u izradi planova javnog zdravlja. Savet za zdravlje Sombora biće mentorska podrška navedenim opštinama. Radionice će realizovati Stalna konferencija gradova i opština u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje Sombor, a kroz projekat „Institucionalna podrška SKGO – treća faza“, podržanom od Vlade Švajcarske. Prva radionica je zakazana za 7. februar i biće organizovana u Apatinu.

Utisci su da je lokalna samouprava Sombora ostvarila visok stepen saradnje, koordinacije i partnerstva u oblasti zdravlja. To me lično, ispunjava ponosom i voljom da nastavimo sa svojim aktivnostima. Zadovoljni, nastavljamo put u Suboticu, Zrenjanin, Kikindu i Novi Sad sa istim ciljem.


Dr Jasmina Tanasić, programska direktorka sektora za društveni razvoj