Vesti

Izrada Slike zdravlja gradova i opština u Vojvodini – podrška SKGO lokalnim samoupravama u izradi planova javnog zdravlja

Kakav je zdravstveni profil vašeg grada/opštine? Zdravstveni profil, ili slika zdravlja grada/opštine je sveobuhvatni prikaz uslova za život i kvaliteta života stanovništva. Odgovor na ovo pitanje je osnovni i prvi korak u izradi plana javnog zdravlja. Mi smo pokušali da ga zajednički „naslikamo“ sa Zavodima za javno zdravlje i predstavnicima gradova i opština Srednje banatskog, Severno banatskog, Severno bačkog i Zapadno bačkog okruga na radionicama koje su realizovane u periodu od 5-7. februara u Novom Bečeju, Kanjiži i Apatinu. Radionice su realizovane u okviru projekta Institucionalna podrška SKGO – treća faza, uz podršku Vlade Švajcarske.

Novi Bečej je bio domaćin prve u nizu radionica 5. februara, sa 39 učesnika iz Novog Bečeja, Sečnja i Nove Crnje. Skupu je prisustvovala i ekipa stručnjaka iz Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin, koji su članovi saveta za zdravlje navedenih opština. Ivana Popov, koordinatorka u izradi plana zdravlja Grada Zrenjanina i dr Žanka Subić, pomoćnica direktora Zavoda za javno zdravlje su svojim iskustvom i znanjem učestvovale u ovom zahtevnom i kreativnom procesu, zajedno sa predstavnicima Stalne konferencije gradova i opština. Predsednik opštine Saša Maksimović je otvorio skup, a poseban pečat su dali mediji i predstavnici svih segmenata lokalne zajednice u Novom Bečeju: od predsednika mesnih zajednica, direktora Javnih komunalnih preduzeća, predškolskih i školskih ustanova, centra za socijalni rad, do sportskih saveza, Crvenog krsta i MUP-a.

U prelepo osmišljenom i održavanom Centru za edukaciju zaposlenih u obrazovanju, koja se nalazi u kompleksu obrazovno kulturne ustanove Cnesa i Art hotela u Kanjiži, održana je 6. februara druga u nizu radionica na istu temu: izrada slike zdravlja gradova i opština Severno banatskog okruga: Kikinde, Kanjiže, Čoke, Sente, Novog Kneževca. Ada je usvojila plan zdravlja, te nam je predsednica  saveta za zdravlje opštine Ada, dr Erika Horvat Arežina svojim primerom pomagala u pripremi planiranja. Stručnu podršku je pružala ekipa Zavoda za javno zdravlje Kikinda, na čelu sa direktorkom dr Sandrom Radlović. Laslo Čikoš, član veća za zdravlje i socijalnu politiku nam je ispred domaćina poželeo uspešan rad i sve vreme aktivno učestvovao u radionici. Ova nevelika, ali visoko motivisana grupa od 20 učesnika je analizirala indikatore zdravstvenog stanja i životne sredine, poredeći se medjusobno. Jedno od ključnih pitanja je bilo: šta je uzrok velikoj  razlici u očekivane dužini života izmedju pojedinih opština ovog okruga? Na radionici su isplanirani sledeći koraci, a to je formiranje radnih grupa, odredjivanje koordinatora i obnavljanje saveta za zdravlje – zamena neaktivnih članova.

Treća radionica je realizovana 7. februara, u Apatinu, u Banji Junaković. Banja je sazidana 1985. godine i od onda se nije značajnije obnavljala. Sastav vode je kao u Karlovim Varima, ali  tu svaka sličnost prestaje. Ovaj grandiozno zamišljen, još uvek nedovršen i nedovoljno obnovljen  banjski kompleks je skriveni biser, koji svojim potencijalima može biti jedna od poluga ekonomskog razvoja i banjskog turizma Apatina i okolnih mesta. Na samom ulazu nas sačekuje pet slika Milana Konjevića, uz slike i skulpture drugih umetnika. To nije neobično, s obzirom da je Banja već 33 godine domaćin Umetničke likovne kolonije. Radionicu za 30 učesnika iz 6 gradova i opština (Sombor, Subotica, Apatin, Kula, Odzaci, Mali Idjoš) je otvorila glumica i direktorka Kulturnog centra Sombora, Vesna Paštrović, monologom Milunke Savić – žene borca iz Prvog Svetskog rata. Član gradskog veća i saveta za zdravlje Sombora, dr Dalibor Forgić, je pozdravio skup i istakao iskustva Sombora, kao svojevrsnog pionira i prvaka u javnom zdravlju. Ovo je bila veoma dinamična radionica, već i zbog strukture prisutnih učesnika. Sastavili smo dva okruga: Severno i Zapadnobački. Direktorke oba Zavoda za javno zdravlje: Sombora – dr Dragoslava Čubrić  i Subotice - dr Vesna Vukmirović, sa svojim saradnicima su predstavile uporedne analize zdravstvenog stanja i pokazatelja u oblasti zaštite životne sredine gradova i opština svojih okruga. Pomoćnica gradonačelnika Subotice Etel Jerinkić i koordinatorka saveta za zdravlje Sombora Marija Jerković su kroz praktične primere iz sopstvene prakse na izradi planova javnog zdravlja pomagale učesnicima iz  Odzaka, Kule, Apatina i Malog Idjoša da bolje organizuju proces izrade slike zdravlja. Subotica je inače jedan od privih gradova koja je izradila izuzetno kvalitetnu sliku zdravlja, ali je plan zdravlja zastao kod usvajanja. Neki članovi saveta su penzionisani, neki su preminuli, tako da zbog formalno pravnih razloga ne mogu da privedu kraju usvajanje ovog dokumenta. Radionice su od strane učesnika ocenjene kao uspešne i inspirativne, a koliko će biti efektivne, videćemo krajem maja, kada ćemo održati drugi ciklus radionica na temu izrade centralnog dela plana javnog zdravlja.