Vesti

Održana prezentacija Nacrta prostornog plana Republike Srbije za period 2021-2035. godine

Predstavnicima jedinica lokalne samouprave predstavljen je Nacrt Prostornog plana Republike Srbije od 2021-2035. godine. Tim stručnjaka Instituta za arhitekturu i urbanizam (IAUS) i Saobraćajnog instituta CIP predstavio je 21. aprila  Nacrt Prostornog plana Republike Srbije zainteresovanim predstavnicima gradova i opština, u sklopu javnog uvida u nacrt ovog planskog dokumenta koji je u toku.

Prezentaciji, koja je zbog epidemioloških mera sprovedena u onlajn formatu, prisustvovalo je više od 100 predstavnika jedinica lokalne  samouprave, prvenstveno članovi Mreže načelnika odeljenja za urbanizam, ali i lokalni funkcioneri i zaposleni u lokalnim javnim preduzećima za urbanizam, građevinsko zemljište i puteve.

Stručni tim koji predvodi IAUS predstavio je ključna strateška planska opredeljenja data u nacrtu plana, a zatim su pruženi odgovori na pitanja dostavljena iz opština i gradova. Najveći deo pitanja iz opština odnosio se na rešenja saobraćajne infrastrukture republičkog i regionalnog značaja. Predstavljen je i geo-portal na kome je izrađen nacrt plana u GIS okruženju, koji će, po usvajanju plana, predstavljati osnov za preuzimanje prostornih podataka neophodnih za izradu planova nižeg reda (regionalni prostorni planovi, prostorni planovi posebne namene i prostorni planovi JLS).

Javnu prezentaciju su otvorili generalni sekretar SKGO, Đorđe Staničić i pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Đorđe Milić.

Ovu aktivnost SKGO je realizovala u okviru Projekta „Institucionalna podrška SKGO – treća faza“, koji podržava Vlada Švajcarske.