Vesti

Ministarka privrede otvorila sastanak Mreže SKGO za LER

Stalna konferencija gradova i opština organizovala je 14. jula 2021. godine sastanak Mreže za lokalni ekonomski razvoj.

Sastanak je otvorila Anđelka Atanasković, ministarka privrede u Vladi Republike Srbije, koja je istakla da je unapređenje poslovne klime i konstantan rad na njenom stalnom razvoju je jedan od ciljeva ovog ministarstva.

Tema izlaganja ministarke Atanasković bila je podsticajna politika na nacionalnom i lokalnom nivou i ona je izjavila da je postignuto da se Srbija u svetskim ekonomskim razmerama ostvari kao željena investiciona lokacija.

„Strani investitori biraju Srbiju za svoja ulaganja. To smo postigli ukupnom stabilnošću i insistiranjem na činjenici da ekonomski razvoj počiva na politici investicija“, poručila je Atanasković, saopštilo je resorno ministarstvo.

Ona je objasnila da Ministarstvo privrede trenutno realizuje više programa podrške privredi kao što su podsticaji preduzetništva, za nabavku opreme, za mlade i žene preduzetnice, za početnike u poslovanju, kao i programi podrške ulaganja u izgradnju novih fabrika i proširenje postojećih proizvodnih kapaciteta dodatnim proizvodnim linijama sa novim zapošljavanjem.

„Od stupanja na snagu Zakona o ulaganjima do danas, dakle možemo reći u proteklom petogodišnjem investicionom periodu, Ministarstvo privrede je u saradnji sa privrednim društvima kojima su bila dodeljena sredstva podsticaja, uspešno okončalo 177 investicija čija je vrednost 158 milijardi dinara, odnosno oko 1,35 milijardi evra i koje su zaposlile preko 50.000 stanovnika u 78 opština“, podvukla je ministarka.

Atanasković je dodala da se trenutno realizuje 113 projekata koje karakterišu novije tehnologije i još veća kapitala ulaganja u vrednosti 350 milijardi dinara.

„Nastojaćemo da nova veća ulaganja dovedemo u sve opštine i gradove, naročito one u kojima do sada nije bilo investicija koje je država podržala“, naglasila je ministarka.

Ona je izrazila zadovoljstvo što veliki broj opština već koristi različite načine podrške ulaganjima.

"Analize pokazuju da se različiti instrumenti pomoći uveliko koriste u velikom broju opština i da se to odnosi kako na podsticaje iz lokalnog budžeta, tako i na dodelu građevinskog zemljišta koje je u javnoj svojini, na zakup poslovnog prostora pod povoljnijim uslovima, opremanje poslovnog prostora, odricanje od lokalnih javnih prihoda, učešće u infrastrukturnom opremanju investicionih lokacija, i druge oblike podrške“, objasnila je ministarka privrede.

U uvodnom delu Branislav Pejčić, pomoćnik ministra iz Sektora za investiciona ulaganja je istakao veoma uspešnu saradnju sa lokalnim samoupravama i to ne samo u fazi priprema investicionih projekata već kroz samu realizaciju. Takođe je istakao važnost daljeg razvoja politike podsticaja kako na nacionalnom tako i na lokalnom niovu, navodeći neophodnost inoviranja Zakona o ulaganjima koji bi definisao ulaganja od lokalnog značaja, razradio obavezu donošenja Programa lokalnog ekonomskog razvoja ali i detaljnije definisao položaj, ulogu i status organizacionih jedinica za podršku ulaganjama i LER u JLS. Predstavljena su iskustva grada Zrenjanina, kao grada koji je više puta nagradjivan u oblasti realizovanih investicija, u kreiranju povoljnijeg poslovnog ambijenta lokalnom nivou usvajanjem i realizacijom Programa lokalnog ekonomskog razvoja. 

Generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić još jednom je istakao važnost povećanja broja donetih i realizovanih Programa lokalnog ekonomskog razvoja kao dobre osnove za osmišljeno reagovanje na podsticanje privrednog razvoja.

U nastavku skupa članovima Mreže ukratko su predstavljeni detalji Analize koja je u izradi i koju pripremaju Ministarstvo privrede i SKGO - Analiza efekata sredstava podsticaja i drugih instrumenata podrške investicionim projektima koje realizuju JLS. 

Irena Marković iz Komisije za kontrolu državne pomoći sumirala je uticaj nove zakonske regulative u oblasti kontrole državne pomoći na dodelu sredstava podsticaja od strane JLS.

Drugi deo događaja bio je rezervisan za predstavljanje Analize lanca vrednosti konkurentnog sektora i Programa LER grada Kragujevca, kao i rezime Analize uticaja KOVID-a na lokalni ekonomski razvoj.

Uticaj nove zakonske regulative u oblasti kontrole drzavne pomoci na dodelu sredstava podsticaja.pdf

Brendiranje grada Kragujevca.pdf

Prezentacija grada Zrenjanina.pdf

Prezentacija_Izveštaj o uticaju krize izazvane korona virusom na LER.pdf