Vesti

Utvrđen datum održavanja 49. skupštine i raspisani izbori za organe SKGO

Osma sednica Predsedništva SKGO održana je 29. septembra 2021. godine putem ZOOM platforme. Sednicom je predsedavao Antonio Ratković, predsednik SKGO i gradonačelnik Sombora, a pored članova Predsedništva sednici je prisustvovao i Saša Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu finansija i predsedavajući Komisije za finansiranje lokalne samouprave.

Ovom prilikom, predstavljene su najvažnije aktivnosti koje je SKGO realizovala u periodu između dve sednice, usvojen je Izveštaj o sprovođenju Akcionog plana za prvih 9 meseci 2021. godine za implementaciju Strateškog plana SKGO (2018-2021), a članovi Predsedništva informisani su i o pripremljenom Nacrtu Strateškog plana SKGO za period 2022-2025. godine i pozvani da učestvuju u javnoj raspravi o ovom strateškom dokumentu koja je počela 27. septembra i trajaće do 20. oktobra 2021. godine.

Na sednici Predsedništva razmatran je Predlog odluke o imenovanju članova Komisije za finansiranje lokalne samouprave i s tim u vezi, članovima Predsedništva se obratio državni sekretar u Ministarstvu finansija i predsedavajući Komisije za finansiranje lokalne samouprave Saša Stevanović, koji je izrazio veliko zadovoljstvo nastavkom rada Komisije i uverio prisutne da će Komisija vrlo brzo početi na unapređenju sistema finansiranja lokalne samouprave. Istovremeno, istakao je značaj i važnost nedavno usvojenog Programa za reformu sistema lokalne samouprave, jer je u njemu, kako je istakao Stevanović, između ostalog, u cilju sprovođenja reforme finansiranja gradova i opština, kao ključni akter prepoznata uloga Komisije. Nakon obraćanja gospodina Stevanovića, predsedavajući je istakao da je SKGO veoma zainteresovana da aktivnosti Komisije u novom sastavu počnu što je pre moguće, kako bi se još bolje nastavio rad na pitanjima sistema finansiranja lokalne samouprave. Prema rečima Antonia Ratkovića, dijalog između nacionalnih i lokalnih vlasti od ključnog značaja u procesu unapređenja i finansiranja lokalne samouprave, a Komisija za finansiranje lokalne samouprave je važan forum u kojem taj dijalog treba da se odvija.

U nastavku sednice, članovi Predsedništva upoznati su sa Nacrtom Programa i Dnevnog reda 49. skupštine, a za datum održavanja godišnje skupštine potvrđen je 8. decembar 2021. godine. S obzirom na to da je ovogodišnja skupština, izborna, to znači da će biti organizovani izbori za organe SKGO, i u skladu sa Izbornim pravilima Predsedništvo je donelo Odluku o raspisivanju izbora za organe SKGO koji će se birati na 49. skupštini SKGO, i istovremeno Odluku o imenovanju članova Izborne komisije koja će organizovati, nadgledati i sprovoditi ceo izborni proces.

Na samom kraju, Nikola Tarbuk, zamenik generalnog sekretara za zastupanje članstva predstavio je na koji način funkcioniše aplikacija za podnošenje kandidature za izbore u organe SKGO, kako se preuzima i snima računar, koje sve mogućnosti nudi korisniku sistema. Posebno je istaknuto da je aplikacija jednostavna za korišćenje, kao i da se preko nje prijava kandidature može potpisati digitalnim elektronskim potpisom, što je i predviđeno Izbornim pravilima.  

Tokom sednice, Predsedništvo je razmatralo i usvojilo sledeće odluke:

  • Odluku o imenovanju članova Komisije za finansiranje lokalne samouprave
  • Odluku o raspisivanju izbora za članove Predsedništva SKGO, predsednika SKGO, članove Nadzornog odbora SKGO i predsednika Nadzornog odbora SKGO, i predsednike Odbora SKGO
  • Odluku o imenovanju članova Izborne komisije