Vesti

Održan B2B skup u Kragujevcu na temu brendiranja gradova i opština

U poslovnom kompleksu MIND park kod Kragujevca 19. oktobra 2021. godine održani su B2B (business to business) sastanci između kompanija iz IKT i metalskog sektora sa teritorije grada Kragujevca. Pred više od 50 učesnika ovog skupa obratili su se Nikola Dašić, gradonačelnik Kragujevca, Đorđe Staničić, generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština (SKGO), Bratislav Milanović, direktor MIND Grupe i Branimir Dženopoljac, direktor IKT klastera Centralne Srbije. 

"Sanjamo velike snove i želimo da grad Kragujevac, koji je oduvek bio poznat kao grad automobilske industrije, sada postane poznat kao grad u kome se razvija železnička industrija, a IT daju svoj dodatni benefit. Pored velikih imena Fiata i Simensa, u Kragujevac uskoro dolazi i Škoda i to nisu jedine kompanije koje posluju u Kragujevcu, ali su svakako najprepoznatljivije. Grad Kragujevac ima ozbiljan privredni ambijent i može da pruži dobre uslove mladim ljudima i kompanijama koje žele da posluju kod nas", rekao je tokom skupa gradonačelnik Dašić.

"Cilj procesa brendiranja je održiva budućnost grada Kragujevca kroz stvaranje povoljnije klime za poslovanje. MIND Park nudi mnoge benefite u poslovnom razvoju s obzirom na lokaciju, sinergiju u poslovanju, školovani, stručno osposobljeni kadar kao i kompletnu biznis podršku svojim partnerima iz železničke, aero i haj-tek industrije. Odavde možemo da opslužujemo tržište celog sveta", rekao je Bratislav Milanović, vlasnik i osnivač MIND Grupe i istakao da je zajedničko usmeravanje snaga pravi put za zajednički razvoj.

Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO rekao je da je Kragujevac, potpisivanjem Sporazuma pre više od dve godine sa Vladom Švedske, pokazao ozbiljnost u nameri i isticanju svojih novih mogućnosti za brendiranje i da od sopstvenog promišljanja napravi da bude prepoznatljiv - u ovom slučaju privrednicima celog sveta da na mapi prepoznaju ovaj grad, njegove težnje, mogućnosti i napore za sve što je do sada uradio. On je dodao da je Kragujevac dao veliki doprinos ukupnoj slici srpske lokalne samouprave u očima, pre svega Evrope i kako treba da izgleda i sve to uz podršku Regionalne privredne komore Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga i IKT klastera.

"Posle međusektorske konferencije Digit 2019, Kragujevac je otpočeo sa projektom brendiranja i sada, na njegovom završetku počinjemo novi projekat – intenzivnije saradnje svih aktera lokalnog ekosistema, predstavnika IT metalskog sektora, lokalne samouprave, akademskog i neprofitnog sektora. Novi početak se upravo događa ovde u Mind industrijskom parku koji predstavlja sponu između svih aktera i glavni je pokretački motor budućeg razvoja Kragujevca, regiona Centralne Srbije i Republike Srbije u celini", poručio je Branimir Dženopoljac.

Učesnici konferencije su imali priliku da obiđu kompleks MIND parka, a nakon predstavljanja kompanije MIND Group, održana je panel diskusija na temu mogućnosti poslovne saradnje kompanija u IKT i metalskom sektoru.