Vesti

U Ljubljani predstavljeni investicioni potencijali srpskih opština

Na manifestaciji održanoj u Privrednoj komori Slovenije 3. novembra 2021. godine, predstavnici pet lokalnih samouprava iz Srbije predstavili su investicione potencijale slovenačkim privrednicima zainteresovanim za ulaganje i poslovanje u Srbiji. Skup je organizovao Srbsko – slovenski poslovni klub u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO), Gospodarskom zbornicom Slovenije, a slovenačkim kompanijama potencijale su predstavile kolege iz Užica, Srbobrana, Vladimiraca, Krupnja i Gadžinog Hana. Skup je podržala i Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

Učesnicima skupa obratili su se počasni konzul Republike Srbije u Sloveniji Tomaž Kavčič, koji kao ključnu prednost video kontakt i most između Istoka i Zapada, kao i ekonomsku stabilnost Srbije, zatim savetnik ambasade Republike Srbije Goran Marković i savetnik Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije Vladimir Koturović. Skupu je prisustvovao i konzul ambasade Republike Srbije Milinko Špic.

Ove godine Srbiju očekuje privredni rast od sedam odsto, a činjenica da je prošle godine u našu zemlju privučeno 69 odsto svih investicija u region Zapadnog Balkana, Srbiju stavlja na prvo mesto u privlačenju stranih investicija u regionu. Prema zvaničnim podacima, u Srbiji je aktivno oko 400 slovenačkih poslovnih investitora, a ukupna vrednost njihovih investicija prelazi milijardu evra.

 Na skupu je ocenjeno da je sistem podsticaja i subvencija u Srbiji promišljen, da je izgradnja saobraćajne i druge infrastrukture brza i obimna, a ističe se da će glavna konkurentska prednost u budućnosti biti pristup i dostupnost odgovarajuće kvalifikovane radne snage, što zahteva ulaganje u obrazovanje.