Vesti

Skup povodom nagrade za najbolju opštinsku upravu održan u Velikom Gradištu

Generalni sekretar Stalne konferencija gradova i opština (SKGO) Nikola Tarbuk učestvovao je na skupu povodom dodeljene nagrade opštini Veliko za najbolju opštinsku upravu u oblasti transparentnosti i učešća javnosti u radu. On je tom prilikom istakao da je opština Veliko Gradište pravi primer kako opština može da različite projekte i inicijative uveže u jedan dobitak.

Skup je održan 13. decembra u svečanoj sali Skupštine opštine Veliko Gradište, a tom prilikom predstavljen je projekat uvođenja Javnog budžetskog portala kojim je Veliko Gradište konkurisalo i nagrađeno na Javnom pozivu za dodelu godišnje nagrade za najbolju opštinsku/gradsku upravu u 2020. godini.

Nagrade za lokalne samouprave obezbedilo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave iz Budžetskog fonda za program lokalne samouprave, u iznosu od po 2,3 miliona dinara, dok je dodatni nagradni fond od 1,8 miliona dodelila SKGO iz budžeta projekta “Unapređenje dobrog upravljanja na lokalnom nivou“ sprovedenom u okviru programa “Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO“, koji sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa SKGO.

Dobijena sredstva iz nagradnog fonda, opština Veliko Gradište je uložila u renoviranje i adaptaciju svečane sale i stepeništa.

“Na prvom nacionalnom godišnjem takmičenju u 2018. godini osvojili smo treće mesto. Tu se nismo razočarali i, naravno, motivisalo nas je da se prijavimo već posle godinu dana i da unapredimo transparentnost rada lokalne samouprave i građansko učešće uvođenjem Javnog budžetskog portala i inovativnim pristupom uključivanja mladih i đaka osnovnih i srednjih škola u javne rasprave o budžetu koje je sprovela Radna grupa za izradu budžeta.“, naveo je predsednik opštine Dragan Milić.

Kao najznačajniji rezultat projekta predsednik opštine je istakao uključivanje građana u kreiranje budžeta gde su bili u poziciji da kažu gde treba uložiti sredstva, da vide za šta izdvajaju svoj dinar kroz porez i budu zadovoljni realizacijom predloga.

“Nema tajni u budžetu – budžet treba da ide na sajt, narod – građani, poreski obveznici moraju budu informisani gde se troši novac i to uvek treba da bude dostupno.“, naglasio je Milić.

Šef kabineta Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Lovčanski podsetio je još jednom na uspostavljanje godišnje nagrade za najbolju lokalnu samoupravu.

“Namera je bila da se iz mnogih svakodnevnih aktivnosti koje sprovode JLS izdvoje nagrade i promovišu one koje posebnim primerom ukazuju na moguće pravce promene u oblasti dobre uprave“.

On je naglasio da je “bilo evidentno da je opština Veliko Gradište putem sprovedenog anketiranja i održavanjem sastanaka i sveobuhvatne javne rasprave omogućila svim zainteresovanim stranama da daju svoje predloge i uključila ih u proces donošenja odluke o budžetu.

Nikola Tarbuk, generalni sekretar SKGO istakao je kako je ovo pravi primer kako opština može da različite projekte i različite inicijative uveže u jedan pun dobitak. On je dodao i da je opština jedna od prvih 10 koje je u prvoj fazi krenula da otvara Budžetski portal što je pokazalo nameru da transparentno upravlja sopstvenim finansijama što je i dovelo do toga da dobije prvu nagradu u ovoj kategoriji.

“To je svakako, nešto što mi želimo da promovišemo kao organizacija koja okuplja opštine – kako se može, iz faze u fazu, iz različitih projekata dobiti zajednički dobitak“, izjavio je Tarbuk.

Predstavnica Programa Swiss PRO i UNOPS Maida Jusufović istakla je da Vlada Švajcarske preko 20 godina pomaže razvoj Srbije i jedna od prioritetnih oblasti je dobro upravljanje sa ciljem da se gradovi i opštine podstaknu da aktivno unapređuju usluge koje pružaju građanima te da je opština Veliko Gradište istaknut primer i partner tog programa na ovom putu.

Kako je rekao Neven Dobrijević, predstavnik Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) “transparentnost i odgovorno upravljanje poverenim sredstvima, ne samo javnim, od krucijalne je važnosti u svakom radu zato jer je tu bitno poverenje, eliminacija potencijalne korupcije kao i planiranje daljeg razvoja svake LS“, istakavši da planiranje treba da bude na nivou zajednice, a ne pojedinaca kao i da je važno da se javnost ne uključuje samo u procesu planiranja već i u izvršenju budžeta.

Prisutnima se obratila i Bojana Gašić Praštalo, menadžerka projekta ispred SKGO, koja je odala priznanje za dobijenu nagradu i zahvalila se na dvogodišnjoj uspešnoj saradnji sa opštinom Veliko Gradište, a pre svega Odeljenjem za finansije, što je značajno doprinelo da se realizuje i druga faza projekta u periodu 2019-2022, uz podršku UNDP i SIDA.

Budžetski portal opštine Veliko Gradište predstavila je Jelena Pantić, rukovodilac Odeljenja za finansije, zahvalivši se na podršci Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, SKGO, donatorima, rukovodstvu opštine kao i Radnoj grupi za izradu budžeta.

Počasni gost ovog skupa bio je dosadašnji generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić kojem je, ovom prilikom, predsednik opštine Dragan Milić zahvalio na dugogodišnjoj saradnji koja se odvijala na obostrano zadovoljstvo i koje je rezultiralo brojnim uspešno realizovanim projektima što je potvrdio i Staničić rekavši da će SKGO nastaviti u istom smeru, još bolje i brže nego što je do sad radila i zahvalivši ujedno na uručenom poklonu.