Vesti

Lokalne samouprave dobijaju podršku u oblasti uključivanja građana u proces donošenja odluka

Generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština Nikola Tarbuk učestvovao je 24. marta 2022. godine na ceremoniji svečanog potpisivanja Memoranduma o razumevanju sa 15 lokalnih samouprava, koje će dobiti podršku u oblasti uključivanja građana u proces donošenja odluka. Pored predstavnika lokalne samouprave iz Arilja, Bojnika, Velikog Gradišta, Vlasotinca, Golupca, Leskovca, Ljubovije, Novog Pazara, Užica, Ćuprije, Topole, Raške, Malog Zvornika, Žablja i Zaječara, Memorandum su potpisali Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, SKGO i Vlada Švajcarske, koja će finansirati aktivnost u ukupnom iznosu od 750.000 franaka.

Generalni sekretar SKGO je ovom prilikom naglasio da je u dizajniranju tekuće faze Programa, posebna pažnja posvećena je usmerenju značajnog dela podrške na aspekte dobrog upravljanja u lokalnim samoupravama.

„Projekat je u funkciji dostizanja planiranih rezultata koji su postavljeni Strategijom reforme javne uprave, i posebno, Programa za reformu sistema lokalne samouprave. Izabrani gradovi i opštine dobijaju upravo ulogu nosilaca tih kvalitativnih unapređenja, koja će se ogledati u većoj otvorenosti administrativnog poslovanja i izgradnji poverenja između građana i lokalnih samouprava“, izjavio je Tarbuk.

„Moja zemlja ima tradiciju dugu više od 170 godina u pružanju mogućnosti građanima da direktno učestvuju, uključujući inicijative i referendum u donošenju političkih odluka. Uvereni smo da ovo predstavlja jedan od najefikasnijih instrumenata uspešnog razvoja Švajcarske. Ovo je dobra praksa koju sa zadovoljstvom delimo. Zato podržavamo građane i lokalne samouprave u Srbiji“, rekao je Urs Šmid, ambasador Švajcarske u Srbiji.

Ova vrsta podrške trajaće do 2025. godine i sprovodiće se kroz program „Odgovorne lokalne finansije i uključivanje građana“, švajcarske organizacije Helvetas. 

„Druga faza ovog programa, koja je završena prošle godine, podržala je 44 lokalne samouprave da ostvare 4,7 miliona evra dodatnih prihoda kroz porez na imovinu. U 36 lokalnih samouprava implementirani su i akcioni planovi u oblasti dobrog upravljanja, kroz koje su pojačali učešće građana u lokalnom donošenju odluka“, objasnio je Aleksander Grunauer, vođa programa „Odgovorne lokalne finansije i uključivanje građana“.

Ceo program „Odgovorne lokalne finansije i uključivanje građana“ vredan je 5,2 miliona švajcarskih franaka i u potpunosti je finansiran od strane Vlade Švajcarske.