Vesti

Treća sednica Predsedništva SKGO održana u Leskovcu

Treća sednica Predsedništva Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) održana je 16. juna 2022. godine u Leskovcu. Sednicom je predsedavao dr sci. med. Goran Cvetanović, predsednik SKGO i gradonačelnik Leskovca, a prisustvovalo je 18 članova Predsedništva.

Gradonačelnik Cvetanović je poželeo dobrodošlicu članovima Predsedništva i naglasio da mu je velika čast što se nalazi na čelu značajne organizacije kakva je SKGO i što se treća sednica održava u Leskovcu.

„Od tačaka današnjeg dnevnog reda izdvojio bih „Predstavljanje i razmatranje prvih zaključaka i preporuka analize stanja u oblasti finansiranja troškova energije od strane lokalne samouprave“, „Informacije o početku nove faze projekta „Održive i inkluzivne usluge na lokalnom nivou“, kao i Izveštaj o sprovedenom javnom pozivu za dodelu paketa podrške u okviru EU Exchange 6 programa“, izjavio je Cvetanović.

„Članovi Predsedništva SKGO su istrajni u našoj zajedničkoj misiji, a to je razvoj i efikasno funkcionisanje svih lokalnih samouprava u cilju kvalitetnijeg i boljeg života naših sugrađana, boljeg funkcionisanja službi i daljeg sprovođenja reformi Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i čitave Vlade Republike Srbije. Pred nama je još mnogo izazova koje je neophodno rešiti u budućnosti, ali sam siguran da ćemo dobrom saradnjom i međusobnom podrškom uspeti u tome“, kazao je predsednik SKGO.

Nikola Tarbuk, generalni sekretar SKGO se zahvalio gradonačelniku Leskovca i predsedniku SKGO Cvetanoviću na pozivu i gostoprimstvu i istakao da mu je veliko zadovoljstvo da bude u gradu na Veternici.

„Danas ćemo razgovarati o mnogim važnim temama kojima se bavi naša organizacija, prestavićemo neke nove projekte koje pokrećemo sa opštinama i podelićemo dobru praksu iz grada Leskovac koja se tiče upravljanja otpadnim vodama kako bi kolege mogle da vide kako ta rešenja mogu primeniti kod njih. Razgovaraćemo o novim projektima koji se tiču planiranja, kapitalnog budžetiranja, srednjoročnog planiranja. Razgovaraće se i o projektima koji se tiču podrške roditeljima u razvoju dece. Očekujemo dobru diskusiju i razmenu mišljenja“, rekao je generalni sekretar SKGO na početku skupa.

Na sednici su članovi Predsedništva razmatrali 11 tačaka posvećenih radu SKGO u periodu između dve sednice. Članovima Predsedništva predstavljene su izmene i dopune, kao i razlozi produženja Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u JLS do 2023. godine, a zatim i nova faza projekta ”Održive i inkluzivne usluge na lokalnom nivou” koji finansira Švedska razvojna agencija (SIDA). Prezentovan je i izveštaj o sprovedenom javnom pozivu za dodelu paketa podrške u okviru Programa EU Exchange 6, kao i realizovani javni konkurs za dodelu programa podrške roditeljstvu u okviru projekta „Podsticajno roditeljstvo kroz igru“. U toku sednice, Predsedništvo je imalo priliku i da razmatra prve nalaze analize efekata poremećaja na tržištu energije i energenata na budžete JLS koju je pripremila Stručna služba SKGO. S tim u vezi, zaključeno je da Stručna služba SKGO što pre finalizuje navedenu analizu i da prirpemi predlog daljih koraka u smislu zagovaranja potreba lokalne samouprave i preporuke svim gradovima i opštinama u vezi sa prevazilaženjem izazova koji su posledica rasta cene energenata.

Nakon radnog dela sednice, Maja Milošević Milojić pomoćnica direktora JKP Vodovod predstavila je iskustva grada Leskovca, rad Fabrike za preradu pitke vode u Gorini, akumulaciju Barje i novoizgrađeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.

Nakon zasedanja članovi Predsedništva su u društvu zamenice gradonačelnika dr Lidije Dimitrijević i njegovih saradnika i načelnika Jablaničkog upravnog okruga Miloša Ćirića obišli Narodni muzej Leskovac.