Vesti

Planiranje održive urbane mobilnosti – disciplina za budućnost naših gradova

U okviru Evropske nedelje mobilnosti, gradovi Beograd i Novi Sad organizovali su i sproveli zajedničku aktivnost, radionicu o planiranju održive urbane mobilnosti za studente Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada. 

Radionica je održana u prostorijama SKGO u Beogradu, gde su studenti doputovali vozom „Soko“ a predavanju je prethodila edukativna pešačka tura u organizaciji Sekretarijata za saobraćaj grada Beograda. Gosti iz Novog Sada, u pratnji predstavnika gradskih uprava Novog Sada, videli su koje su to mere iz Plana održive urbane mobilnosti implementirane u Beogradu a kako je to doprinelo unapređenju stanja saobraćaja u gradu.

Prilikom prezentacije Plana održive urbane mobilnosti za grad Beograd, zaključeno je da će ova disciplina biti izuzetno značajna za naše gradove u budućnosti, pa će biti puno posla za mlade stručnjake u oblasti saobraćajnog i urbanističkog planiranja.

Aktivnost su zajednički organizovali grad Novi Sad i grad Beograd, uz podršku Stalne konferencije gradova i opština, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, preduzeća Srbija voz i Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu. Ovom aktivnošću simbolički je zatvorena Evropska nedelja mobilnosti, manifestacija koju je ove godine obeležilo 28 gradova i opština iz Srbije, kao i približno 3000 gradova iz Evrope i sveta.

Takođe, širom zemlje u našim gradovima i opštinama danas je organizovana akcija „Dan bez automobila“ kojom se već po tradiciji zatvara Evropska nedelja mobilnosti u lokalnim samoupravama.