Vesti

Objavljen javni poziv za dodelu godišnjih nagrada za najbolje gradske i opštinske uprave u 2022. godini

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je objavilo Javni poziv za dodelu godišnjih nagrada za najbolje opštinske/gradske uprave u primeni principa dobre uprave u 2022. godini („Službeni Glasnik RS“, br. 8/23 od 03. februara 2023. godine). Godišnja nagrada se dodeljuje lokalnim samoupravama u vidu novčanog iznosa, a u cilju finansijske podrške za dalje unapređenje dobre uprave na svojoj teritoriji.

Pravo na učešće imaju svi gradovi, opštine, kao i gradske opštine koje prijavu podnose uz saglasnost grada koja se potvrđuje aktom gradonačelnika, a sve u skladu sa uslovima javnog poziva i uz dostavljanje adekvatne prateće dokumentacije.   

Godišnja nagrada za najbolju praksu dodeljuje se u četiri oblasti dobrog upravljanja:

  • efikasnost i delotvornost,
  • transparentnost i učešće javnosti u radu lokalne samouprave,
  • odgovornost i vladavina prava, i
  • ravnopravnost i anti-diskriminacija.

Sredstva koja će pobednicima takmičenja dodeliti Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave iznose 10 miliona dinara. Pobednici u svakoj od četiri oblasti će steći pravo na finansijsku nagradu u iznosu od 2,5 miliona dinara.

Pored sredstava koja dodeljuje Ministarstvo, a u cilju dodatnog podsticaja razvoju i primeni principa dobrog upravljanja u radu lokalnih samouprava, pobednici konkursa će biti nagrađeni i donacijom opreme, dobara i/ili radova koje dodeljuje SKGO iz sredstava Programa “Partnerstvo za dobru lokalnu samoupravu” koji podržava Vlada Švajcarske. Ukupan fond iz ovog dodatnog izvora finansiranja Godišnje nagrade iznosi 4,5 miliona dinara i biće u jednakim iznosima raspoređen na četiri pobednika konkursa, prema uslovima Javnog poziva. Predložena nabavka opreme, dobara i/ili radova treba da bude opredeljena za potrebe daljeg unapređenja dobrog upravljanja.   

Lokalne samouprave ne konkurišu po posebnom postupku za donaciju opreme, dobara i/ili radova koje dodeljuje SKGO,  već dostavljaju prijavni formular prema uslovima Javnog poziva za dodelu godišnje nagrade za najbolju opštinsku/gradsku upravu u 2022. godini.

Pristigle prijave će na osnovu unapred definisanih kriterijumima ocenjivati komisija koju čine predstavnici Ministarstva i SKGO. Nakon evaluacije, komisija će formirati predlog odluke o dodeli nagrada za najbolje opštinske/gradske uprave za svaku od navedenih oblasti i dostaviti ga ministru državne uprave i lokalne samouprave, koji donosi odluku.

Sa lokalnim samoupravama kojima bude dodeljena nagrada, Ministarstvo će zaključiti ugovore o korišćenju sredstava godišnje nagrade i izvršiti prenos odobrenog iznosa.

Takođe, SKGO će sa pobednicima konkursa potpisati posebne ugovore o donaciji koja se dodeljuje iz budžeta programa „Partnerstvo za dobru lokalnu samoupravu“. Donacija će biti dodeljena na osnovu predloga za nabavku opreme, dobara i/ili radova opredeljenih za potrebe unapređenja dobrog upravljanja, koje će izabrane lokalne samouprave dostaviti SKGO, nakon donošenja odluke o izboru najboljih gradskih i opštinskih uprava u primeni principa dobre uprave u 2022. godini.

Rok za dostavljanje prijava je 20 dana od dana objavljivanja Javnog poziva u „Službenom glasniku RS“.

Tekst Javnog poziva i prijavni formular nalaze se na internet prezentaciji Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave: https://mduls.gov.rs/obavestenja/ministarstvo-drzavne-uprave-i-lokalne-samouprave-objavljuje-javni-poziv-za-dodelu-godisnjih-nagrada-za-najbolje-opstinske-gradske-uprave-u-2022-godini/

Zajedničko obaveštenje MDULS i SKGO za lokalne samouprave koje konkurišu za godišnju nagradu za najbolju opštinsku/gradsku upravu u 2022. godini možete preuzeti OVDE