Vesti

Objavljen drugi konkurs “Ekoopština” za lokalne samouprave

Drugi konkurs “Ekoopština" namenjen lokalnim samoupravama u Srbiji otvoren je danas u Beogradu, sa ciljem da se promovišu i nagrade gradovi opštine koji se na lokalnom nivou bore protiv klimatskih promena i za zaštitu životne sredine kroz konkretne akcije.

Na otvaranju drugog izdanja konkursa za održive gradove “Ekoopština” održanom u ambasadi Francuske, ambasador Pjer Košar je rekao da je namera da se motivišu opštine koje se bave zaštitom životne sredine u oblastima vodoprivrede, upravljanja otpadom, energetske efikasnosti zgrada i urbane mobilnosti. On je izrazio zadovoljstvo rezultatima prethodnoog  konkursa, jer ih je to, kako je rekao, učvrstilo u nameri da treba  razvijati veću saradnju u cilju zelenih gradova i opština, kao i saradnju između dve zemlje.

“Projekat Ekoopština treba da bude vektor za saradnju i približavanje evropskim integracijama kroz značajne teme koje obeležavaju naše vizije”, rekao je Košar i naglasio da su i mladi važan partner u celom procesu te da se konurs odnosi i na zelene škole.

Prema njegovim rečima, gradovi i opštine koje su pobedile prošle godine, Bačka Palanka, Kragujevac, Užice, Leskovac, Čajetina, Novi Sad i Niš, postali su referentne tačke za ostvarene rezultate i buduće projekte. Ambasador je naglasio da su zainteresovani da još više lokalnih samouprava uzme učešće u projektu kako bi napredovali još više i  unapredili Srbiju u okviru agendi koje projekat “Ekoopština” obuhvata.

Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike, ocenila je da je prvi konkrus pokazao da širom Srbije u lokalnim samopuravama ima mnogo kvalitetnih ideja i projekta, bogatstvo dodatnih praksi, kao i veliku motivisanost najmlađih da rade na unapređenju zaštite životne sednine.

Govoreći o značaju podizanja energetske efikasnosti i uštede  elektične i toplotne energije, i onome šta se u Srbiji čini u toj  oblasti, Đedovićeva je naglasila da je država obezbedila dodatna sredsva u cilju povećanja energetske efikasnosti u visini od 70 miliona evra.

“Fokusirani samo na domaćinstva i javni poziv će biti raspisan u drugoj polovini 2023, a cilj je da podržimo još 80.000 domaćinstava”, rekla je Đedovićeva i dodala da se paralelno radi i na podizanju energetske efikasnosti u javnim objektima.

Nikola Tarbuk, generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština apostrofirao je dugogodišnju saradnju sa ambasadom Francuske u sprovođenju različitih aktivnosti na lokalnom nivou u Srbiji. On je naveo da su Brojne oblasti u kojima SKGO sarađuje sa Ambasadom i u kojima srpske i francuske opštine ostvaruju partnerstva - od oblasti životne sredine, preko ruralnog i ekonomskog razvoja, omladine, kulture, do evropskih integracija. 

"Prvog marta ove godine potpisan je Zajednički akcioni plan Ambasade i SKGO, koji će trasirati naše napore na unapređenju primene francuskih dobrih praksi i standarda EU u lokalnim sredinama u Srbiji", rekao je Tarbuk.

"Za našu organizaciju učešće u sprovođenju konkursa Ekoopština predstavlja priliku da osnažimo naše kapacitete u ovoj oblasti, prepoznamo dodatne primere dobre prakse iz gradova i opština koje možda dosada nismo prepoznali, kao i da steknemo nova saznanja o mogućnostima razvoja novih projektnih ideja sa kojima bismo mogli da nastavimo podršku našim članicama u budućnosti", zaključio je Tarbuk i dodao da će dobre prakse biti predstavljene i na narednom sastanku Francuska – Srbija u Lionu ovog meseca.