Vesti

Ministar Vesić sa predstavnicima SKGO o izmenama Zakona o planiranju i izgradnji

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić razgovarao je sa predstavnicima Stalne konferencije gradova i opština o izmenama Zakona o planiranju i izgradnju, posebno o odredbama koje se odnose na benefite koje će te izmene doneti lokalnim samoupravama.

Generalni sekretar SKGO Nikola Tarbuk zahvalio je ministru Vesiću što je tu organizaciju prepoznao kao važnog partnera, ističući da je Ministarstvo uvažilo veći deo predloga SKGO.

„Uvek znače dijalog i saradnja, a naša praksa je da uvek budemo konstruktivni. Hvala na spremnosti da razgovaramo i da čujete naše mišljenje“, rekao je Tarbuk.

Ministar Vesić je naveo da je kao neko ko je došao iz lokalne samouprave, želeo da pokuša da reši probleme, ubrza procese izdavanja građevinskih dozvola i učini ih transparentnijim.

Napomenuo je da prema predviđenim izmenama zakona, ubuduće jednom izdati lokacijski uslovi neće moći da se menjaju tokom same gradnje, dok će informacije o lokaciji i upotrebne dozvole moći da izdaju i notari.

Investitori će ubuduće morati da prilože dokaz o osiguranju eventualne štete trećim licima, pre prijave radova, a takođe, moraće da pruže i eksplicitne garancije da će platiti popravku eventualne štete na lokalnoj infrastrukturi, koja bi mogla da nastane tokom izgradnje, dodao je Vesić.

Podsetio je i da investitori neće moći ni bez dokaza o kretanju građevinskog otpada, kako se ne bi stvarale divlje deponije.

Vesić je dodao da će lokalne samouprave imati obavezu da najmanje 70 odsto njihove teritorije bude pokriveno urbanističkim planovima.

Takođe, dodao je da je zakon predvideo i katalog braunfild investicija, što će olakšati izgradnju u gradovima i opštinama.

Dodao je da će energetski pasoš postati obavezan, navodeći da ga nove zgrade već imaju, a da se starim zgradama ostavlja rok da ga pribave, i to – tri godine za javne zgrade, pet godina za kompanije i 10 godina za stambene zgrade, za koje će troškove snositi jedinice lokalne samouprave.

„Postojeći zakon je dobar, i mnogo je toga promenio, ali sa vremenom treba unaprediti, kako bi bio još bolji“, rekao je Vesić.

Tarbuk je dodao da SKGO stoji na raspolaganju Ministarstvu u izradi podzakonskih akata i da je spremna da pruži podršku lokalnim samoupravama u primeni novog zakonskog rešenja. Na sastanku je učestvovao i Dragan Milić, predsednik opštine Veliko Gradište koji je predsednik resornog odbora SKGO.