Vesti

Jedinstvena upravna mesta i ePisarnica teme sastanka Mreže načelnika uprava SKGO

Sastanak Mreže načelnika uprava gradova, opština i gradskih opština Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) održan je uz prisustvo više od 50 predstavnika lokalne samouprave, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) i GIZ-a. Osnovna tema sastanka Mreže načelnika bila je proces uspostavljanja Jedinstvenog upravnog mesta (JUM) i razmena iskustava koja su iz toga proistekla.

Marko Tomašević, zamenik generalnog sekretara SKGO pozdravio je učesnike skupa, uz zahvalnost MDULS-u na podršci u sprovođenju ovakvih inicijativa i Nemačkoj razvojnoj saradnji i GIZ-u na podršci koju pružaju finansirajući brojne projekte u različitim oblastima od lokalnih socijalnih politika do unapređenja procedura i administrativnih kapaciteta jedinica lokalne samouprave.

„Nastavljajući dobro započet posao, SKGO već nekoliko godina unazad pruža podršku JLS da povežu postupke i uspostave jedinstvena upravna mesta. Reč je o mehanizmima čiji je cilj unapređenje kvaliteta i dostupnosti pruženih usluga za građane i efikasnijem postupanju uprave, organizacija, ustanova na lokalu“, rekao je Tomašević i dodao da smo ponosni smo što je do sada, kroz podršku različitih donatora, od 2018. godine do danas, 33 opštine i grada učestvovalo u SKGO inicijativama koje su dovele do povezivanja postupaka. Podvukao je i da je značajno da je SKGO u 13 lokalnih samouprava pružila podršku zajedno sa MDULS čime su efekti ovog zajedničkog ulaganja dugoročno održivi.

Stanija Višekruna, v.d. sekretara MDULS istakla je da ovo Ministarstvo izuzetno ceni višegodišnju saradnju sa SKGO, posebno oko važnih tema JUM-a i elektronske pisarnice.

„Preporuka Ministarstva je da se ePisarnice uvedu u gradove i opštine što pre, jer bez ovog važnog alata nema ni Jedinstvenog upravnog mesta“, rekla je Višekruna i dodala da će MDULS, kao i u tekućoj, pomagati lokalnu samoupravu sa dodatnim sredstvima i u 2024. godini, kada je reč o uspostavljanju JUM.

Dragana Ćurčija Gligorijević, savetnica u GIZ-u, rekla je da je unapređenje usluga za građane i unapređenje položaja ranjivih kategorija stanovništva veoma važna tema u okviru srpsko- nemačke razvojne saradnje, kao i da će se podrška nastaviti kroz projekat čije sprovođenje počinje od oktobra 2023.g. Ona je podvukla odličnu saradnju sa SKGO i MDULS i zahvalila se na profesionalizmu i posvećenosti u realizaciji aktivnosti.

Tokom skupa, predstavnici opština Vrbas, Bački Petrovac i Rača predstavili su svoje aktivnosti u povezivanju postupaka iz oblasti socijalne zaštite, dok su Požarevac i Kragujevac podelili iskustva o postupcima iz nadležnosti lokalne poreske administracije.

Kolege iz Lajkovca i Leskovca govorili su o inovativnim rešenjima i očekivanjima korisnika sredstava koje su obezbedili SKGO/GIZ i MDULS, a poslednja sesija na Mreži načelnika bila je rezervisana za diskusiju o uvođenju elektronskog kancelarijskog poslovanja, uz učešće Svetlane Jovanović iz Kabineta predsednice Vlade Republike Srbije.