Vesti

Mreža za sport - Perspektive i izazovi u planiranju i finansiranju u oblasti sporta

Održavanjem pet regionalnih sastanaka Mreže za sport SKGO u Leskovcu, Novom Sadu, Ubu, Kraljevu i Petrovcu na Mlavi, nastavljena je saradnja Stalne konferencije gradova i opština (SKGO), Sportskog saveza Srbije i Ministarstva sporta. Skupovi su realizovani u okviru Programa „Partnerstvo za dobru lokalnu samoupravu“ koji podržava Vlada Švajcarske, a sprovodi SKGO.

Ovogodišnja tema regionalnih sastanaka Mreže za sport bila je „Saradnja lokalne samouprave i sportskih saveza - perspektive i izazovi u planiranju i finansiranju u oblasti sporta“. Ovom prilikom govorilo se o izazovima u finansiranju sporta u jedinicama lokalne samouprave, saradnji između sportskih saveza i lokalne samouprave, strateškom planiranju, modelima mapiranja sportske infrastrukture, sportskoj inspekciji i drugim važnim temama.

Na skupovima je prisustvovalo više od 300 učesnika iz 110 grada i opštine, predstavnika lokalne samouprave i teritorijalnih sportskih saveza, koji su zajedno glavni nosioci politike sporta u lokalnoj zajednici.

Da je ova tema važna za lokalne samouprave govori i podatak da su za oblast sporta prošle godine lokalne samouprave u Srbiji izdvojile nešto više od 130 miliona evra. Učesnici su se složili da je zato i veoma značajno što je posle trogodišnje pauze Mreža za sport ponovo počela sa radom, jer je ona jedinstveno mesto gde se predstavnici lokalne samouprave i teritorijalnih sportskih saveza mogu edukovati i razmenjivati znanje i iskustvo vezano za planiranje, finansiranje, kontrolu i nadzor u oblasti finansiranja sporta.

Pored razmene znanja na temu finansiranja sporta, još je važnija analiza kvaliteta i efekata koji se postižu kroz ova značajna ulaganja. Kad je reč o sportu na lokalu, tu nije fokus na vrhunskom sportskom rezultatu, već je prioritet školski sport, odnosno da li sva deca imaju obezbeđene uslove da se bave fizičkom aktivnošću, takođe drugi prioritet je rekreativni sport – da li se građani dovoljno bave rekreacijom i da li imaju obezbeđene uslove, dok je treći prioritet kvalitet i dostupnost sportske infrastrukture.

SKGO će i budućnosti nastaviti da u saradnji sa Sportskim savezom Srbije organizuje sastanke Mreže za sport, jer je Mreža odlična platforma za otvoren međuinstitucionalni dijalog gde se analiziraju postojeće uloge i odgovornosti, mapiraju izazovi, predlažu moguća rešenja i definišu zajednički ciljevi i buduće aktivnosti.