Vesti

DECENTRALIZACIJA - ŠANSA NOVOG USTAVA

12. decembra 2003. godine, u beogradskom Sava Centru održana je 33. Skupština Stalne konferencije gradova i opština. Ova Skupština je održana u godini jubileja - 50 godina postojanja asocijacije lokalnih vlasti, što je redak jubilej i za zemlje sa mnogo dužom demokratskom tradicijom. Jubilej je obeležen u aprilu ove godine, potpisivanjem Sporazuma o saradnji Stalne konferencije i Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, prvog sporazuma asocijacije i državnih organa u Srbiji.

Nastavljajući radno obeležavanje ovog jubileja, zasedanje najvišeg organa Stalne konferencije obeležilo je neposredno tajno glasanje na izborima za organe asocijacije, što je takođe prvi ovakav događaj u 50-godišnjoj istoriji asocijacije lokalnih vlasti u Republici Srbiji.

U radu Skupštine učestvovali su brojni predstavnici - članovi Stalne konferencije, predstavnici gradova i opština u Srbiji, kao i domaći i inostrani gosti. Skupštinu je otvorio Goran Ćirić, predsednik Skupštine grada Niša i predsednik Stalne konferencije. U ime grada domaćina, Skupštinu je pozdravila Radmila Hrustanović, predsednica Skupštine grada Beograda i član Predsedništva Stalne konferencije.

Skupštinu su pozdravili Zoran Živković, predsednik Vlade Republike Srbije i Goran Svilanović, ministar spoljnih poslova Srbije i Crne Gore. Predstavnici stranih partnera Stalne konferencije, koji su pozdravili skup bili su Džejms Stivenson, direktor USAID za Srbiju i Crnu Goru, Frensis O`Donel, stalni predstavnik i koordinator programa UN za Srbiju i Crnu Goru i Alen Fremon, predsednik Grupe za saradnju Unije francuskih gradova i gradova Srbije i Crne Gore i gradonačelnik Nevera.

Na početku radnog dela Skupštine, predsednik Stalne konferencije, Goran Ćirić, prezentovao je rad Stalne konferencije.

Na Skupštini je potpisan Sporazum o osnivanju Agencije za infrastrukturu lokalne samouprave, u čijem će funkcionisanju značajnu ulogu imati i Stalna konferencija. Sporazum su potpisali Adriano Martins, šef operativnog centra EAR u Srbiji i Božidar Đelić, ministar finansija i ekonomije.

Radni deo Skupštine bio je posvećen temi "Decentralizacija - šansa novog ustava". Uvodno izlaganje podneo je Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO. Izvestioci Skupštine sa pripremnih skupova bili su Vlatko Rajković, predsednik Skupštine grada Kragujevca, za okrugli sto o tržišno orijentisanom razvoju komunalnih delatnosti, Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO za okrugli sto o modernizaciji lokalne samouprave i Miroslav Martić, predsednik Skupštine opštine Užice za Konferenciju o decentralizaciji socijalne politike. Posebno izlaganje o pravcima decentralizacije u socijalnoj politici podnela je Gordana Matković, ministar za socijalna pitanja. Brojni diskutanti dali su svoj doprinos pripremi zaključaka Skupštine, u koje su uključeni i stavovi predskupštinskih skupova. Skupština je usvojila Zaključke koji predstavljaju smernice za rad Stalne konferencije u narednom periodu.

Skupština je potom izglasala izmene Statuta Stalne konferencije, koje se odnose na brisanje reči Jugoslavija iz naziva organizacije i usvojila izveštaj Nadzornog odbora.

Na 33. Skupštini sprovedeni su izbori za organe Stalne konferencije, prvi put neposrednim i tajnim glasanjem. Za novog predsednika Stalne konferencije, sa dvogodišnjim mandatom, izabran je dr. Vlatko Rajković, predsednik Skupštine grada Kragujevca. Skupština je takođe izabrala članove Predsedništva, predsednike odbora i članove i predsednika Nadzornog odbora. Mandati svih izabranih organa traju dve godine.

Naredna Skupština Stalne konferencije gradova i opština održaće se, saglasno Statutu, najkasnije za dve godine.