Vesti

Svečanost povodom dodele paketa stručne podrške lokalnim samoupravama u okviru Programa EU Exchange 6

Povodom dodele paketa stručne podrške za 30 lokalnih samouprava u okviru Programa EU Exchange 6, organizuje se svečanost 24. juna 2022. godine, sa početkom u 12.00 časova, u Hotelu Crowne Plaza (Sala Adriatic & Mediteran, Ulica Vladimira Popovića 10), u Beogradu.

„Program EU Exchange 6 - Povećanje kredibiliteta planiranja, programskog budžetiranja i kontrole izvršenja javnih rashoda na lokalnom nivou u Srbiji“ finansira Evropska unija u okviru nacionalnog Programa IPA 2019 i sprovodi se u režimu direktnog upravljanja, što znači da Delegacija EU u Srbiji ima najznačajnija upravljačka ovlašćenja.

Ovom prilikom prisutnima će se obratiti Saša Stevanović, državni sekretar, Ministarstvo finansija, Bojana Tošić, direktor, Republički sekretarijat za javne politike, Martin Klauke,  šef sektora II operacija, Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, Nikola Tarbuk, generalni sekretar SKGO, a očekuje se učešće i predstavnika Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstva za evropske integracije.

Ključne resorno nadležne institucije na nacionalnom nivou uključene u realizaciju Programa su Ministarstvo finansija i Republički sekretarijat za javne politike, uz Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstvo za evropske integracije. Kao i u prethodnim fazama Programa Exchange, Stalna konferencija gradova i opština – Savez gradova i opština Srbije (SKGO) ima ulogu implementacionog partnera.

Izabrane lokalne samouprave dobile su podršku na osnovu javnog poziva za dodelu podrške za: izradu planova razvoja, za izradu srednjoročnih planova, i za unapređenje planiranja i budžetiranja kapitalnih projekata lokalne samouprave i to:

  • Paket podrške za izradu plana razvoja (12 LS): Boljevac, Vrnjačka Banja, Krupanj, Kraljevo, Veliko Gradište, Požarevac, Kruševac, Smederevska Palanka, Šabac, Surdulica, Gadžin Han i Čačak.
  • Paket podrške za izradu srednjoročnog plana (10 LS): Bela Palanka, Ražanj, Novi Pazar, Merošina, Niš, Raška, Sombor, Kanjiža, Bačka Topola i Aleksinac.
  • Paket podrške za unapređenje planiranja i budžetiranja kapitalnih projekata (9 LS): Pirot, Vranje, Požarevac, Kragujevac, Petrovac na Mlavi, Sremska Mitrovica, Prijepolje, Leskovac i Aranđelovac.

Sprovođenje Programa EU Exchange 6 neposredno je u funkciji reforme javne uprave na lokalnom nivou i primene propisa iz obuhvata planskog i budžetskog sistema. U okviru Programa primenjuju se različiti modaliteti podrške LS na teme od značaja za reformu javne uprave na lokalnom nivou, i to podrška za pravilnu i sveobuhvatnu primenu: razvojnog i srednjoročnog planiranja (Komponenta 1); kapitalnog budžetiranja i transparentnog upravljanja budžetom (Komponenta 2); i finansijskog upravljanja i kontrole i interne revizije (Komponenta 3). Program se realizuje u periodu od septembra 2021. do septembra 2024. godine, a vrednost bespovratnih sredstava EU (donacije) za EU Exchange 6 iznosi 2 miliona evra. 

Kontakt osoba za sve dodatne informacije je Željko Krnetić, šef Službe za informisanje SKGO i savetnik za komunikacije i vidljivost na Programu EU Exchange 6 putem telefona na 064/870-3352 ili elektronskim putem na zeljko.krnetic@skgo.org